Sprosser

Sprossevinduer er populære! Med sprosser gir du boligen din et mer tradisjonelt særpreg, og du kan velge mellom mange forskjellige typer og mønstre.

Vi leverer tre typer: utenpåliggende, gjennomgående, og duplexsprosser.

Utenpåliggende sprosser er klart mest populært. Men ta gjerne en titt og se selv hvordan de forskjellige sprossetypene ser ut, og hvilke fordeler de har.

Utenpåliggende sprosser – enkelt og smart

Utenpåliggende sprosser festes på utsiden av vinduet med clips, og leveres i bredde 3 cm eller 6 cm.Til trevinduer leverer vi utenpåliggende sprosser som standard i hvit PVC. Til vinduer med aluminiumsbekledning leverer vi også sprossene i aluminium.

Utenpåliggende sprosser er meget praktiske: du kan ta dem av for enklere vindusvask. Siden sprossene kun er lagt på glasset svekker sprossene ikke vinduets isoleringsevne. Og ikke minst: av alle sprossetyper er utenpåliggende sprosser rimeligst.

Fra utsiden vil du få en fin sprosseinntrykk, selv om sprossene kun ligger på glasset. Fra innsiden vil man nok se at sprossene ligger på utsiden av glasset og at de er festet med clips. Likevel gjør fordelene til denne sprossetypen at de fleste kunder velger utenpåliggende sprosser til sine vinduer.

Sprosser til trevindu Utenpåliggende sprosser i hvit PVC, sett fra innsiden (toppsvingvindu i tre)

Gjennomgående sprosser – «ekte vare»

Bestiller du et vindu med gjennomgående sprosser, betyr det at glasset er «skåret opp» i mindre glassenheter, og mellom glassenhetene ligger det en sprosse i massiv tre.Dette er helt klart sprossetypen som gir det sterkeste sprosseinntrykket.

Sprosser til trevindu Gjennomgående sprosser, sett fra innsiden
Sprosser til trevindu Gjennomgående sprosser i tre, sett fra utsiden

En gjennomgående sprosse er ikke bare pynt, men skal også bære eller holde på plass en glassenhet. I gamle dager kunne gjennomgående sprosser ofte være 1-2 cm smale, siden de kun måtte holde på plass tynne 1-lags glass. Moderne glassenheter med 2- eller 3-lags isolerglass har blitt mye tyngre, og vi stiller større krav til vinduets stabilitet og tetthet over tid. Derfor må gjennomgående sprosser være mer solide i dag, og vi leverer disse alltid med 6 cm bredde.

Til vinduer med aluminiumsbekledning er også gjennomgående sprosser kledt i aluminium.

Duplexsprosser – pålimt på glasset

Duplexsprosser er bygd opp som følgende: Vi limer en sprosse både på innsiden og utsiden av glasset, og vi legger en ekstra avstandsholder mellom glasslagene for å forsterke sprosseinntrykket.Siden duplexsprosser ikke deler opp glassenhetene, trenger disse heller ikke bære noe vekt. Det betyr at vi kan levere duplexsprosser i en smal bredde på 3 cm. Og akkurat det utgjør den store foredelen til duplexsprosser: disse gir et sterkt sprosseinntrykk, men kan i motsetning til gjennomgående sprosser leveres i en mye smalere utførelse.

Sprosser til trevindu
Duplexsprosser, sett fra utsiden (pålimt på trevindu)
Du må se nøye ned mellom glasslagene for å oppdage at en duplexsprosse ikke er en ekte gjennomgående sprosse.Til trevinduer med aluminiumsbekledning leveres duplexsprosser også i aluminium.

Sprosse til trevindu
Duplexsprosse i detalj – pålimte sprosser og ekstra avstandsholder

Spørsmål? Nysgjerrig på priser?

Du kan selv konfigurere dine sprosser i vår vinduskonfigurator. Bare velg en vindustype først, så kan du legge på sprosser i neste steg. Du velger hvor mange horisontale og vertikale sprosser du legger på vinduet, og du får umiddelbart opp en tegning og en pris på dine sprossevinduer.

Eller ønsker du å ta en prat om sprosser? Ring oss gjerne på 22 11 30 00 – vi er der for å hjelpe deg!

Funnet en feil, eller har du en kommentar? Gi oss en tilbakemelding